HOSPITALSTASKEN

Gravid og sexet?

Jeg har fået en del spørgsmål angående min krop under graviditeten, og ofte virker det som om, at folk går ud fra at man elsker at være gravid og have stor mave. Men der kan følge en masse andre tanker med når kroppen går igennem store forandringer.

Jeg har hele mit liv kæmpet med vægten og været det som nogen ville kalde ’en stor pige’. Det var især slemt da jeg var yngre, hvor jeg følte mig stor og klodset i forhold til mine veninder, og jeg prøvede diverse slankekure for at blive ligesom de andre og passe ind. Vægt og størrelse har fyldt utroligt meget i mine yngre dage og det har helt bestemt også sat dybe spor i mig som jeg stadig arbejder med den dag i dag.

Da jeg fik øjnene op for en livsstils ændring frem for diverse slankekure, var dér hvor jeg for alvor rykkede mig og jeg tabte næsten 20 kg over en længere periode. Dette gav mig en følelse af at jeg endelig passede ind, og ikke længere var den store pige som jeg altid havde set mig selv som. Herefter blev styrketræning en fast del af min hverdag og synet på min krop begyndte at ændre sig til, at jeg ikke længere fokuserede på hvordan min krop så ud, men hvad den kunne præstere. Dette var en kæmpe gamechanger for mig da vægten, som altid havde været største fokus ikke længere var så vigtig, da jeg kunne mærke og se min krop blive stærkere og præstere bedre.

Det tog mig mange år at nå dertil hvor jeg havde det godt med mig selv, og selvfølgelig vil man nok altid have dage hvor man godt gad at det hele så lidt anderledes ud. Men største delen af tiden var jeg tilfreds og stolt af det min krop kunne klare.

Så kom der pludselig en graviditet ind i billedet og selvom jeg var ovenud lykkelig for, at Jesper og jeg skulle til at starte vores egen familie, så sendte det mig også tilbage til dengang hvor vægt og hvordan kroppen så ud fyldte alt! Det er selvfølgelig helt naturligt at kroppen ændrer sig under en graviditet, det kan man ikke undgå. Men jeg havde bare ikke gjort mig så mange tanker om det, før jeg rent faktisk stod i situationen.

Fra uge 12 og frem til uge 22 i min graviditet kunne man ikke rigtigt se at jeg var gravid, men jeg kunne selv mærke og se tydelige forandringer ved min krop. I denne periode havde jeg det ikke særlig godt med hvordan jeg så ud, og følte mig på ingen måde sexet, da det egentlig bare lignede at jeg havde taget lidt for meget på. Jeg brugte meget energi på at finde tøj som kunne skjule mine former og det faktum at min krop så anderledes ud end den plejede.

Derudover var der også en række forskellige ting fra det offentliges side som helt klart gjorde, at man konstant blev slået i hovedet med ens størrelse og vægt. Jeg havde ikke brugt en vægt og har egentlig ikke været interesseret i hvad jeg vejede i mange år. Lige pludselig skulle læge og jordemoder veje mig ved hvert besøg, og da lægen skulle bekræfte at jeg var gravid, fik jeg også at vide at jeg skulle igennem en glukose belastning fordi mit BMI sagde at jeg var overvægtig.. I forvejen er jeg meget imod at man måler folks overvægt på BMI, da en kvinde som træner og har en højere muskelmasse = højere vægt da muskelmasse vejer mere end fedt, ofte vil komme ind under kategorien ’overvægtig’ hvilket bestemt ikke giver et retvisende billede efter mit hoved. Jeg kunne derfor se frem til at skulle have taget tests fordi man mente at jeg var overvægtig og hertil skulle man konfronteres med sin vægt konstant. Jeg ved godt at dette blot er procedure for hvordan man gør tingene, men bestemt ikke en sjov periode at skulle igennem når det mentale i forvejen driller.

Jeg har selv valgt at dele min vægtøgning på de sociale medier, og dette har i høj grad også været for min egen skyld, da jeg har haft brug for at aftabuisere vægt og størrelse samt acceptere at kroppen ændrer sig under en graviditet. I har været så søde til at støtte op og komme med en masse feedback når jeg har lavet disse up dates, og det betyder så meget at man ikke føler sig alene med de tanker og følelser man går rundt med.

Jeg har arbejdet meget med hvordan jeg ser og taler om min krop under denne graviditet, og selvom det ikke er alle dage, at jeg har kunne tage den positive hat på, så har det været vigtigt for mig at arbejde med det. For at acceptere de ændringer og pludselige vægtøgning som min krop har været igennem, har jeg haft fokus på noget så banalt som at se min krop som den var hver dag. Jeg ved at den næste del måske lyder mærkelig, men det har gjort en kæmpe forskel for mig! Når jeg er kommet hjem, har jeg generelt haft så lidt tøj på som muligt. Jeg har ikke ville skjule den voksende mave og ændringer ved min krop, da jeg ved at det ville være lettere for mig at acceptere hvis jeg blev mindet om det konstant. Det faktum at Jesper også har været rigtig god til at støtte mig igennem graviditeten har også betydet meget mentalt. Han har været god til at komplimentere min krop og vise mig, at han stadig synes jeg er tiltrækkende og god nok. Det har betydet utroligt meget for mig! Den måde han ser mig på, gør også at jeg lettere kan acceptere de ændringer som min krop går igennem. Han har vist at det mest af alt er det mentale jeg skal arbejde med, og ikke hvad andre tænker om min krop, for de gør sig i virkeligheden ikke de store tanker.

Når jeg ikke kan rende rundt nøgen hele tiden, har det også været vigtigt for mig at finde noget tøj som jeg har følt mig godt tilpas i. Noget som har siddet godt på min krop, og passet til den voksende mave. For eksempel fandt jeg hurtigt ud af, at bukser og t-shirts for mit vedkommende ikke var et hit, da jeg hele tiden skulle tænke på hvordan tøjet sad, om maven stak ud osv. Jeg har derfor følt mig mest tilpas i kjoler; både stramme og løse, men nogen som jeg synes har passet og komplimenteret min krop og graviditet.

Selvom jeg er gået tre dage over min terminsdato og maven stadig vokser hastigt, så har jeg fundet mig mere tilpas i min krop og hvordan den ser ud. Det har gjort en stor forskel i min hverdag og parforhold at jeg har accepteret at kroppen ændrer sig, men jeg stadig er den samme. Det er under et år af mit liv, hvor jeg ikke har kontrol over min krop, og det er jo egentlig ingen tid. Og slet ikke når man tænker på hvad man kommer til at få ud af det. Det er så ærgerligt at gå igennem en hel graviditet uden egentlig at nyde det den bringer med sig, og selvom det kan være svært, så har jeg taget en beslutning om, at denne graviditet ikke skulle være forbundet med dårlige minder og tanker for mit vedkommende. Jeg har taget bevidste valg for bedre at kunne acceptere min krop. Man kan stadig være/føle sig sexet under en graviditet, men for størstedelen af kvinder er det noget man skal arbejde med, for at kunne. Men det er det hele værd!

 

Hvis du har lyst til at dele dine oplevelser eller tanker om graviditet så skriv endelig i kommentarfeltet eller til mig privat. Det gør en kæmpe forskel når vi deler <3

1 kommentar

  • Charlotte

    Hej Louise

    Fantastisk at følge dig og læse din historie.. Jeg har det på præcis samme måde som dig! Jeg har vejet 105 kg og tabt 30 og nu er jeg første gangs gravid i uge 24 og det at min krop er ved at ændre sig og min mave lige nu bliver større og større er så svært fir mig.. Jeg synes bare jeg ser fed og klam ud lige nu, har taget 6 kilo på og det sidder på maven det hele, blev også vejet og mit bmi var også i den høje ende, så jeg har/skal også igennem glykose behandling osv firdi jeg så også er overvægtig på papiret.. gal jeg synes det er svært at min krop ændre sig på ret kort tid , men hvor er det bare dejligt at læse dit indlæg og vide at man ikke står alene med de følelser man har…
    Held og lykke til jer , glæder mig til at se jeres peanut !

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

HOSPITALSTASKEN