Er det normalt?

Det må du ikke!

Til dig som har været eller er gravid, så er du sikkert allerede stødt på dem. De mennesker som, fra det sekund du bliver gravid, sætter restriktioner eller regler op for hvad du må og bør når du venter dig en bebs!

Jeg er allerede stødt på en del kommentarer, og selvfølgelig er de ikke nødvendigvis ment i en dårlig mening, men alligevel en form for restriktion i forhold til hvad du kunne og måtte inden du blev gravid:

 • Du må ikke løfte ting (i forhold til vores husrenovering)
 • Du må ikke styrketræne
 • Du skal spise for to

 

Jeg bad også om kommentarer eller restriktioner i havde fået under graviditet og de kommer her. For resten så tusind tak for alle jeres svar, fordi I gider støtte mig, være ærlige og modige. AF HJERTET TAK! Hvis du har flere, så byd endelig ind med flere i kommentarfeltet!

 • Må kun bruge neutralt til at vaske tøj i
 • Skal bruge gravid-venlig makeup
 • Ingen kaffe!
 • Hvor meget/lidt man må tage på under graviditet
 • Det er ikke sundt at løbe mens du er gravid
 • Må ikke gå med parfume
 • Må ikke spise lakrids
 • Du må ikke spise fisk
 • ”Sov nu alt du kan inden den lille kommer”
 • Du må ikke tage sol når du er gravid
 • Du må ikke spise kanel
 • Du må ikke spise tun
 • Du må ikke være i solen, så får fostret det for varmt
 • ”Der er vidst to derinde”
 • ”Du kan vidst nå at blive kæmpe stor, med den mave du allerede render rundt med”
 • Du må ikke spise sushi
 • Du må ikke ride
 • ”Skulle du ikke snart til at passe på med de squat og dødløft”
 • ”Pas på med ikke at træne for meget, da stærke kvinder har svært ved fødsler”
 • ”Sygmeld dig, så vi kan få EB vikar ind der laver mere end dig”
 • Du må ikke farve hår
 • Du må ikke få lavet eyelash extensions
 • ”Pas nu på du ikke overanstrenger dig”
 • Du må ikke have sex, så rammer du baby
 • ”Sæt dig ned og slap af, så gør vi andre det for dig”
 • Du må ikke spise skimmelost
 • Du må ikke spise rødt kød

Jeg synes det er helt vildt med de kommentarer man kan få med på vejen, og hvorfor er det lige pludselig okay at bestemme over andre, eller have meninger om den måde de lever på, fordi de er gravide?

Jeg har listet nogle af svarerne op nedenunder, hvor jeg be- eller afkræfter om disse restriktioner har hold i sig. Det er ikke alle svar jeg vil gå lige meget i dybden med, men hvis du gerne vil have noget uddybet eller forklaret, så er du altid velkommen til at skrive til mig!

 • Du må ikke løfte ting: MYTE! Det er ikke forbudt at løfte noget fordi du er gravid, og det er heller ikke farligt. Du må lave pretty much det samme som inden du blev gravid. Husk at du kender din krop bedst, og kan mærke hvis du presser den for meget.
 • Du må ikke styrketræne: MYTE! Det er faktisk ekstremt sundt for dig, at træne imens du er gravid. At være i fysisk god form, kan hjælpe dig utroligt meget både under graviditet, fødsel og ikke mindst efter du har født. Ingen vil møde op til et maraton uden at træne først. På samme måde skal man også træne sig i fysisk god form til en fødsel. Både at bære et voksende barn i maven og gennemgå en fødsel er krævende for kroppen. Det er derfor vigtigt at være i god fysisk form, så kan kroppen lettere modstå komplikationer og hurtigere komme tilbage i form efter fødslen.
 • Du skal spise for to: MYTE! Selvom der vokser et lille menneske indeni maven på dig, betyder det ikke at du skal spise for to personer. Faktisk er ens ekstra-behov for mad i starten af graviditeten hvad der svarer til ca. 100 kcal. Det stiger til ca. 500 ekstra kalorier om dagen mod slutningen af graviditeten. Men her skal man også være opmærksom på, at man ofte pga. besvær og ubehag er mindre aktiv i sidste del af graviditeten og derved har et lavere aktivitetsniveau og ikke behøver ligeså mange kalorier som normalt!
 • Ingen kaffe!: MYTE! Er du glad for kaffe eller i det hele taget koffein er der ingen grund til at droppe det helt, hvis du er gravid. Man kan ikke drikke uanede mængder af det og det anbefales ikke at indtage mere end højst 3 kopper kaffe om dagen, da det kan være farligt for barnet. Men igen, det hele handler om mængde. Så længe man ikke går i ekstremer, så skader du ikke barnet ved lidt i ny og næ!
 • Du må ikke spise lakrids: MYTE! Samme svar som ”ingen kaffe”. Det anbefales at man ikke spiser mere end 50 gram lakrids om dagen fordi lakrids indeholder et stof, som kan give ødemer og forhøjet blodtryk. Men igen, dette er ved ekstremme tilfælde, så længe man spiser med måde, skal det hele nok gå!
 • Du må ikke spise fisk: MYTE! Faktisk anbefaler fødevarestyrelsen at spise mere fisk under graviditet. Dette skyldes at fisk bidrager med en række vigtige næringsstoffer som omega3, D-vitamin osv. Der er visse typer fisk som man skal prøve at undgå, såkaldte rovfisk.
 • Du må ikke tage sol når du er gravid: MYTE! Gennem sol får du en masse gode vitaminer og din baby kan ikke få det for varmt fordi du er i solen! Din krop regulerer varmen for fostret. Igen alt med måde, du skal selvfølgelig ikke ligge og blive overophedet. Så husk at drikke vand.
 • Du må ikke spise kanel: MYTE! Samme svar som ”ingen kaffe”.
 • Du må ikke spise tun: MYTE! Som jeg også skrev ved kommentaren ”ingen kaffe” så handler alt om mængden. Det anbefales maksimalt at spise en dåse tun om ugen, hvilket skyldes indholdet af kviksølv, som ved store mængder kan skade fostret. Men det er bestemt ikke forbudt at spise tun, blot med måde.
 • Du må ikke have sex, så rammer du baby: MYTE! Barnet kan ikke blive ramt under sex, så stop endelig ikke med det! Ingen fare J
 • Du må ikke spise skimmelost: MYTE! Man må gerne spise bløde oste som er lavet af pasteuriseret mælk, det man skal være opmærksom på er bløde oste som er lavet af Upasteuriseret mælk, da det kan indeholde bakterien listeria. Du kan dog være helt rolig når du spiser dansk producerede oste, da det er lovkrav at de er lavet på pasteuriseret mælk!
 • Du må ikke spise rødt kød: MYTE! Du må gerne spise rødt kød så længe at det er tilstrækkeligt varmebehandlet! Det anbefales ikke at spise helt råt kød, da det kan indeholde parasitten toxoplasma.

Jeg håber ikke at jeg træder nogen over fødderne med disse be- eller afkræftelser, men jeg tænkte at det kunne hjælpe til at give et bedre overblik til gravide. Så man ikke altid skal gå og være bange for, at man ubevidst skader barnet med det man putter i munden osv.

Har du flere?

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Er det normalt?